H I R D E T M É N Y

SZÉP-kártya alszámláinak megszűnésével kapcsolatos ÁSZF-módosításról és a végrehajtás részletszabályairól

A 2022. december 28-án megjelent jogszabályok értelmében 2023. január 9-től az addigi három helyett egyetlen számla (zseb) áll a SZÉP-kártya mögött. A kártya felhasználási köre nem változik, csak ezentúl a szálláshely zsebről lehet minden szolgáltatásért fizetni, amelyért korábban a három zseb valamelyikéről lehetett.

Az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. a jogszabályoknak való megfelelés érdekében 2023. január 9-i hatállyal módosítja az OTP SZÉP kártya elfogadásáról szóló Általános Szerződési Feltételeit (a továbbiakban: ÁSZF). A módosított dokumentum itt érhető el.

Kiemeljük, hogy minden kereskedő partnerünk – függetlenül attól, hogy eredetileg mely zseb(ek)re kötött szerződést – 2023. január 9. után is elfogadhatja az OTP SZÉP kártyát, ehhez nincs szükség semmilyen további lépésre, szerződésmódosításra.

Az ÁSZF módosításán kívül a jogszabályok gördülékeny végrehajtása érdekében az OTP Pénztárszolgáltató az alábbi gyakorlati szabályok mentén hajtja végre az egyzsebes működésre történő átállást:

  • A zsebek megszűnése a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy minden kártyabirtokosunk OTP SZÉP kártyáján csak a szálláshely zseb fog megmaradni. 2023. január 8-án egységesen, minden kártyabirtokosunknak a szálláshely alszámlára vezetünk át minden szabad, elköltetlen összeget a vendéglátás és a szabadidő alszámlákról. 2023. január 9-től már csak a szálláshely alszámlán lesz egyenleg, a továbbiakban ez az egy alszámla marad meg.
  • A vendéglátás és a szabadidő alszámlákat átmenetileg nem zárjuk le, hanem az ezekre érkező összegeket fogadjuk és jóváírjuk, majd haladéktalanul automatikusan átvezetjük a szálláshely alszámlára. Ebben az értelemben a vendéglátás és a szabadidő alszámlák technikai számlaként megmaradnak a számlavezető rendszerben, ezzel biztosítjuk, hogy a munkáltatók által tévesen még a korábbi alszámlákra utalt összegek 2023. január 9. után is rendben megérkezzenek arra az egy – a korábbi szálláshely – számlára, amely a jogszabályváltozást követően aktívan használható marad.
  • Fentiek miatt arra kérjük kereskedő partnereinket, hogy 2023. január 9-től már csak a szálláshely zsebre indítsanak tranzakciót a terminálokon. Az OTP Bank terminálhálózatán központilag be fogjuk állítani, hogy csak a szálláshely zsebet lehessen kiválasztani, a többi terminálüzemeltető esetén ezt nem tudjuk befolyásolni, de fel fogjuk hívni a figyelmüket a változásokra.
  • Amennyiben bármely elfogadóhelyi partnerünk 2023. január 9. után tévedésből még a vendéglátás vagy a szabadidő zsebre indít fizetést a kártyatermináljáról, azt automatikusan a szálláshely zsebre irányítjuk, vagyis a szálláshely zseb egyenlegéből kíséreljük meg teljesíteni, ezzel biztosítjuk, hogy a kártyaterminálok aktuális beállításától függetlenül sikeres legyen a fizetés, ha kártyabirtokosunk szálláshely alszámláján rendelkezésre áll a tranzakció fedezete.
  • Online SZÉP-kártyás fizetés esetén az OTP Bank kártyás fizetési felülete szintén automatikusan a szálláshely zsebre fogja irányítani a fizetést, függetlenül attól, hogy kereskedő partnerünk oldaláról milyen zsebinformáció érkezik, ezzel biztosítjuk, hogy amennyiben kereskedő partnerünk 2023. január 9-ig nem tudja módosítani honlapján az online fizetési felületet és annak beállításait, a fizetés akkor is sikeres legyen, ha kártyabirtokosunk szálláshely alszámláján rendelkezésre áll a tranzakció fedezete.
 

Budapest, 2022. december 28.

OTP Pénztárszolgáltató

template_error_txt
template-text
template-text